Sistemul de operare Windows
Microsoft Windows este numele unei serii de sisteme de operare create de compania Microsoft. Microsoft a introdus Windows pe piață pentru prima dată în noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfeÈ›ele grafice erau din ce în ce mai apreciate.

Windows 1.0
Data lansării: noiembrie 1985
Trăsături principale: Microsoft se îndepărtează de MS-DOS cu primul său sistem de operare care avea o interfață grafică pentru utilizator, permiÈ›ându-i să folosească un mouse pentru a indica È™i da clic pe iconiÈ›e, în loc să tasteze comenzi. Prima versiune de Windows a sosit la aproximativ doi ani după ce Apple a lansat primul său computer Macintosh.

Microsoft 2.0
Data lansării: decembrie 1987
Trăsături principale: Versiunea următoare a introdus ferestre redimensionabile pentru aplicațiile pe care utilizatorii le-ar putea suprapune. De asemenea, a adăugat mai multe opțiuni de culoare.

Windows 3.0
Data lansării: 22 mai 1990
Trăsături principale: PC-urile care rulau Windows 3.0 au primit un mare impuls în memorie. Asta însemna că utilizatorii puteau efectua mai multe sarcini cu mai multe aplicaÈ›ii, mai eficient, iar aplicaÈ›iile în general funcÈ›ionau mai repede. InterfaÈ›a a fost renovată pentru a adăuga culori mai consistente È™i lizibilitate. De asemenea, a introdus acest mic joc despre care este posibil să fi auzit, numit Solitaire.

Windows 95
Data lansării: 24 august 1995
Trăsături principale: Microsoft a promovat această următoare versiune de Windows:
secÈ›iuni speciale în newspapers, reclame care conÈ›in piesa celor de la Rolling Stones
„Start Me Up” È™i un ghid video pentru Windows 95, cu Jennifer Aniston È™i Matthew Perry.

Windows 98
Data lansării: 25 iunie 1998
Trăsături principale: Următoarea versiune de Windows a introdus suportul USB, deschizând uÈ™a accesoriilor pentru terÈ›e computere. De asemenea, a adăugat noi vrăjitorii de depanare È™i posibilitatea de a vizualiza DVD-uri sau de a difuza TV. A fost, de asemenea, ultima înrădăcinată în sistemul MS-DOS original al Microsoft.

Windows XP
Data lansării: 25 octombrie 2001
Trăsături principale: Microsoft a dat încă o lovitură cu un sistem de operare care se mândreÈ™te cu cea mai lungă perioadă de valabilitate a oricărei platforme Windows. În 2014, la 13 ani de la lansare, acesta era încă al doilea cel mai popular sistem de operare. Acesta a inclus suport de reÈ›ea wireless încorporat, precum È™i îmbunătățiri în instrumentele de internet È™i gestionarea muzicii, videoclipurilor È™i fotografiilor.

Windows Vista
Data lansării: 30 ianuarie 2007
Trăsături principale: Software-ul de operare malign a revizuit interfaÈ›a È™i a introdus o funcÈ›ie de căutare reproiectată È™i un stil vizual numit Aero. Cu toate acestea, Microsoft s-a îndepărtat rapid de Vista, deoarece problemele legate de incompatibilitate È™i funcÈ›ionare înceată au făcut ca tot mai mulÈ›i proprietari de computere să aleagă tot versiunea XP.

Windows 7
Data lansării: 22 octombrie 2009
Trăsături principale: Microsoft a venit tare din urmă după dezactivarea Vista cu Windows 7. FuncÈ›iile de top au inclus o bară de activități reînnoită, îmbunătățiri ale opÈ›iunilor media, alerte pentru actualizări de sistem care au fost mai puÈ›in perturbatoare È™i suport pentru opÈ›iuni multitouch.

Windows 8
Data lansării: 26 octombrie 2012
Trăsături principale: Această actualizare cuprinde o lume mai mobilă, adăugând dale tactile care reprezintă diverse aplicaÈ›ii È™i alte caracteristici. Este, de asemenea, unificat pentru a lucra pe tablete, laptopuri È™i computere desktop. O mare problemă: a ucis meniul Start.

Windows 10
Data lansării: 29 iulie 2015
Trăsături principale: OK, nimic nu este niciodată mort, deoarece meniul Start are o a doua viață cu Windows 10. Microsoft a acordat, de asemenea, o atenÈ›ie primordială Cortana, propriul său asistent digital personal. De asemenea, a introdus browserul web Microsoft Edge, eventualul înlocuitor pentru Internet Explorer.

Windows 11
Data lansarii: 5 octombrie 2021
Trasaturi principale: Windows 11 este prima versiune majoră de Windows din 2015, ce se bazează pe predecesorul său, renovând interfaÈ›a utilizatorului pentru a urma liniile de referință ale Microsoft Fluent Design. Reproiectarea, care se concentrează pe uÈ™urinÈ›a în utilizare È™i flexibilitate, vine alături de noi caracteristici de productivitate È™i sociale, actualizări ale securității È™i accesibilității, abordând unele deficienÈ›e ale Windows 10
